Natūralūs prieskoniai vertingi skoniu ir gydomosiomis savybėmis.

    

Prieskoniai atlieka vieną pagrindinių vaidmenų mūsų virtuvėje. Prieskonių pagalba paprastą maistą nesunku padaryti egzotišku: kinišku, prancūzišku, skandinavišku, itališku... Turint tokį puikų pagalbininką galima bet kada visus nustebinti ir pagardinti maistą taip, kad atrodytų, jog tai yra kažkas naujo.

      Niekas negali tiksliai pasakyti, kada žmonės ėmė vartoti prieskonius. Manoma, kad prieš 50 tūkst. metų žmonės maistą pradėjo skaninti prieskoniniais augalais. Prieskonius žmonės pradėjo vartoti anksčiau negu druską, nes jie buvo labiau prieinami. Antikos laikais gerai buvo žinomi ir plačiai vartojami pankoliai, čiobreliai, ęesnakai, sezamai, krapai, kalendros, kardamonai. Iš Pietų Azijos vežė cinamoną, pipirus, kubebinius pipirus, gvazdikėlius ir imbierą. Nuo seno Lietuvoje vartojama petražolė, mėta, gelsvė, raudonėlis, krienai, pipirai, kmynai, kalendra, mairūnas, bazilikas ir kt.Kaip prieskonius, o kartais kaip maistą galima vartoti ir pienę, garšvą ar net dilgėlę. Prieskoniai yra vartojami ir tam, kad numuštų nemalonų ar būdingą natūralų pirminių produktų kvapą. Jie ne tik vertingi dėl skonio, bet ir gydomųjų savybių.

  •         Cinamonas – mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Dienos rekomenduojama norma yra ¼ arbatinio šauštelio.
  •         Čiobreliai – apsaugo nuo vėžio. Tinka naudoti kepamai vištienai gardinti bei žuvies ir mėsos marinatuose.
  •         Kmynai taip pat kovoja su vėžiu. Jais gardinami marinatai, lydyti ir varškės sūriai, duona, sausainiai, gira ir net arbata. Kmynais patariama gydyti žarnynų spazmus ir malšinti galvos skausmus.
  •         Petražolė tarsi vaistažolė, nes turi daug vitaminų E, S, kalcio ir geležies. Tai puikus šlapimą varantis vaistas, sumažinantis pilvo pūtimą, skausmą, padedantis inkstams pašalinti nereikalingas medžiagas. Ji - atsikosėjimą skatinanti priemonė.
  •         Vanile dažniausiai gardinami saldumynai, kepiniai. Ji atpalaiduoja spazmus ir tonizuoja. Švelnus vanilės kvapas ramina ir padeda atgauti dvasinę pusiausvyrą. Valgoma su saldumynais vanilė stiprina nervus, o ypač jausmingai nuteikia karšta vonia su vanile.
  •         Imbiero dedama dažniausiai į iniškus patiekalus. Jis stiprina imunitetą, padidina psichikos atsparumą stresams, malšin žarnyno spazmus, peršalimo ligas, puikiai tinka nuo pervargimo. Imbierą pravartu dėti į karštą arbatą ar karštą vonią.
  •         Bazilikas – gardinamos sriubos, mėsos patiekalai, dedamas į įvairius marinatus, salotas. Bazilikas stiprina imuninę sistemą, maitina centrinę nervų sistemą, gydo alkoholizmą, depresiją, širdies nepakankamumą.
 

Laikrodis

Apklausa

Kaip stiprinate imunitetą siaučiant gripui?
 
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Paieška