Maistiniai priedai E

  Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

                Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas.  Baltymai. Organizmas vartoja baltymus audiniams, pavyzdžiui, odai, raumenims, vidaus organams, plaukams, nagams, auginti ir atstatyti. Baltymai gaunami su gyvulinės ir augalinės kilmės maistu. Pagrindiniai pripažinti baltymų šaltiniai yra mėsa, pienas, kiaušiniai ir žuvis. Per didelis baltymų suvartojimas kenkia organizmui, nes padidėja alergijų pavojus, pasunkėja kepenų, inkstų veikla, sąnariuose gali kauptis druskos. Jei baltymų organizmas gauna nepakankamai, tai sumažėja atsparumas infekcinėms ligoms. Angliavandeniai. Tai lengviausiai prieinamas energijos šaltinis. Angliavandeniai  svarbūs ne tik kaip energijos šaltinis, jie yra audinių ir ląstelių sudėtyje. Maistas, kuriame gausu angliavandenių (duona, grūdų produktai, bulvės) laikomas tukinančiu (angliavandenių perteklius virsta riebalais). Angliavandeniams priklauso ir maistinės skaidulos, kurios mažina cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje, gerina žarnyno veiklą. Riebalai. Tai viena svarbiausių maisto medžiagų, kuri yra visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtyje. Riebalai yra energijos šaltinis, su jais organizmas gauna ir riebaluose tirpių vitaminų - A, D, E, K.

  Maistiniai priedai  ženklinami kodu E, naudojami pagerinti maisto skonį, spalvą, kvapą bei prailginantys maisto nesugedimą.

  • Gali sukelti vėžinius susirgimus: E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330
  • Didina choresterino kiekį: E 320, E  321Didina kraujo spaudimą: E 250, E 251, E 252Uždrausta vartoti: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181
  • Pavojinga vartoti: E 102, E 110, E 120, E 124, E 127
  • Sukelia odos susirgimus: E 232, E 233S
  • ukelia išbėrimus: E 311, E 312
  • Sukelia virškinimo sutrikimus: E 222, E 223, E 224, E 226
  • Naikina vitaminą: B12: E 220

Maisto priedai klasifikuojami:

  • Dažikliai (E 100 - 199);
  • Konservantai (E 200 - 299);
  • Antioksidatoriai (E 300 - 399);
  • Skonį bei aromatą stiprinančios medžiagos;
  • Saldikliai (E 900 - 999); 
  • Emulsikliai ir stabilizatoriai (E 400 - 499, E 1400 - 1499);

Tirštikliai; Skaidrikliai; Antiflomengai; Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos. Išsamiau apie kodus:

Acto rūgštis (E 260), pieno rūgštis (E 270) bei laktatai (E 325 – 327), citrinų rūgštis ir citratai (E 330 – E 333, E 380), adipo rūgštis ir adipatai (E 355 – 357), E 152 – nekenksminga aktyvuota anglis, E 1404 – krakmolas, o E 500 – soda, kodais E 100–E 182 žymimi dažikliai, sustiprinantys arba atkuriantys produkto spalvą, o kodais E 200–E 299 – konservantai, pailginantys produktų vartojimo laiką (saugojimo nuo mikrobų, grybelių, bakteriofagų laiką), E 300–E 399 – medžiagos, apsaugančios produktus nuo rūgimo, riebalus – nuo apkartimo, o supjaustytus vaisus ir daržoves – nuo spalvos pakeitimo. E 400–E 499 – tai stabilizatoriai, tirštikliai, emulgatoriai, kurių paskirtis – išsaugoti produkto konsistenciją, taip pat padidinti jo tirštumą. E 500–599 – pH reguliatoriai, E 600–699 – aromatizatoriai, sustiprinantys produkto skonį ir aromatą, E 900–E 1521 – visos kitos medžiagos, pagerinančios miltų ir duonos būklę, taip pat hermetikai, saldikliai, įpakavimo dujos, produktų tekstūros gerintojai. Maistinių priedų, ženklinamų numeriais E 700–E 899, kol kas neegzistuoja. Šie kodai yra rezervuoti naujoms medžiagoms, kurios bus sukurtos ateity.

 

Laikrodis

Apklausa

Kaip stiprinate imunitetą siaučiant gripui?
 
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Paieška